Preskočiť na hlavný obsah

Plech na práčku Whirlpool

Zhrdzavel vám plech na práčke Whirlpool? Pozeráte sa na pomerne novú práčku s hrdzavejúcimi dvierkami? Niet iného riešenia ako plech vymeniť. 
Výmena nie je náročná, ideálne je pozrieť si návod na výmenu na internete a zvládne to hádam každý domáci majster. Horšie to je s práčkami, ktoré boli vyrobené vo Francúzsku, tam je plech drahší, ale i tam máme nové dvierka za celkom priaznivú cenu.
Aktuálnu cenu si pozrite na stránke www.teleso.sk.

Hrdzavý plech na práčke Whirlpool


Návod na odstránenie škvŕn od hrdze z práčky

"niečo pre vyhľadávače"


V živote je niekoľko vecí, ktoré môžeme zaručiť – a okrem daní je jednou z nich, že kov vo vašej práčke vždy zhrdzavie. Keďže veľa tohto kovu obsahuje železo, nakoniec zhrdzavie – a tento proces sa urýchli, pretože práčky používajú vodu a sú vlhké. To môže ovplyvniť vaše pranie aj práčku dvoma rôznymi spôsobmi:

     Škvrny od hrdze v práčke sa môžu otrieť o oblečenie
     Viditeľná hrdza na vonkajšej strane môže naznačovať koróziu.

Prvý vplyv má na vaše oblečenie, zatiaľ čo druhý vplyv na odolnosť a dlhodobé fungovanie vašej práčky. Zatiaľ čo vnútorné škvrny od hrdze sa dajú pomerne ľahko odstrániť, vonkajšie škvrny sú problematickejšie.

Vnútorné škvrny

hrdzavé škvrny na práčke


zhrdzavený bubon práčky


Jedným z najjednoduchších a cenovo najefektívnejších spôsobov, ako sa vysporiadať so škvrnami od hrdze v práčke, je použiť ocot alebo citrónovú šťavu. Vďaka úrovniam kyslosti v týchto kuchynských skriniach sú dokonale vhodné na rozklad zlúčenín oxidu železa, ktoré spôsobujú hrdzu. Nebudeme vás nudiť lekciou chémie, ale citrónová šťava a ocot dokážu rozpustiť zlúčeniny železa, ktoré prispievajú k procesu hrdzavenia.

Aby ste sa zbavili týchto škvŕn, nasypte do práčky 2 šálky citrónovej šťavy a dokončite prací cyklus (bez oblečenia).

Ak používate biely destilovaný ocot, pridajte 2 šálky bieleho octu. Nechajte hodinu pôsobiť a potom nechajte práčku prejsť úplným praním (bez oblečenia).

Ak ste vyskúšali obe tieto metódy a stále nachádzate na oblečení škvrny od hrdze, problém s hrdzou nemusí byť len v práčke, ale skôr v potrubí. To platí najmä pre domácnosti, ktoré používajú pozinkované železné rúry. Ak je v potrubiach dodávajúcich vodu do stroja hrdza, budete musieť potrubia vymeniť.

Vonkajšie škvrny

hrdza na práčke


zhrdzavená vonkajšia podložka


Zatiaľ čo niektoré škvrny od hrdze sú čisto povrchové, iné oveľa viac poukazujú na hrdzu, ktorá sa šíri do okolitých oblastí. To môže byť problém, pretože ak sa neošetruje, táto hrdza môže spôsobiť poškodenie kovu, ktorý je životne dôležitý pre funkciu vašej práčky.

Podobne ako hrdzavé škvrny na aute, môžete postupovať podľa procesu na odstránenie týchto škvŕn od hrdze brúsením, vypĺňaním a natieraním hrdze. Ak to chcete urobiť, budete potrebovať nasledujúce materiály:

     Tkanina/handry
     Prášok na pečenie
     Ocot
     Rozpúšťač hrdze
 Plastový nôž
     Mokrý a suchý brúsny papier so zrnitosťou 150

Krok 1

Nastriekajte roztok vody a octu v pomere jedna k jednej na oblasť povrchovej hrdze, nechajte ju päť minút rozpustiť a potom ju utrite handrou alebo handrou. Ako alternatívu môžete škvrny zotrieť pomocou zmesi jedlej sódy a vody.

Krok 2

Použite svoj 150-zrnový mokrý a suchý brúsny papier na obrúsenie hrdze zo všetkých skorodovaných segmentov stroja. Keď to už nie je účinné, použite rozpúšťač hrdze, aby ste sa vysporiadali so zvyškami. Postupujte podľa pokynov pre produkt a potom ho utrite.

Krok 3

Teraz je čas vyplniť oblasti, ktoré boli erodované hrdzou. Vezmite plnivo na karosérie, zmiešajte ho s tužidlom a naneste ho hladko plastovým tmelom. Pre hladší povrch ho pred stuhnutím vyrovnajte brúsnym papierom.

Krok 4

Použite základný náter proti hrdzi na prípravu postihnutých oblastí pred ich nanesením smaltu, ktorý zodpovedá farbe vášho spotrebiča. Uistite sa, že ste si overili u výrobcu vášho stroja, či môže poskytnúť presný smalt.
Odstraňovanie škvŕn od hrdze z Chrome

Pri odstraňovaní hrdze z chrómu je proces oveľa jednoduchší. Tu je to, čo potrebujete:

     Suchá handrička alebo handra
     Hliníková fólia
     Vosk do auta

Na odstránenie škvŕn od chrómu jednoducho získajte (alebo odrežte) malý kúsok hliníkovej fólie, namočte ho, ošúchajte a potierajte postihnuté miesto. Po vyhladení povrchu jednoducho zoberte handričku alebo handru a odstráňte zvyšky hrdze. Aby ste zabránili opätovnému zhrdzaveniu miesta, stačí naniesť trochu autovosku.

Uistite sa, že ste odstránili všetky škvrny od hrdze, ktoré na práčke vidíte, pretože ak sa nedotknete, hrdza sa bude šíriť, až kým nezačne ovplyvňovať fungovanie vašej práčky.

Ak váš stroj už dosiahol tento bod alebo vám nie je príjemné vykonávať vyššie uvedenú údržbu, budete potrebovať opravárenskú spoločnosť, aby prišla a vyriešila problém.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Náhradné diely na práčky, sporáky, rúry značiek Whirlpool, Ardo, Eurotech, Beko...

Na e-shope  TELESO.SK  nájdete všetky bežne menené diely.  Doručenie  je jedno z najrýchlejších na Slovensku, takmer 100% objednávok sú odosielané hneď, ako je to možné. Zostáva sa už len spoľahnúť na doručovacie spoločnosti. Väčšina zásielok posielaná cez expres kuriéra Slovenskej pošty je nasledujúci pracovný deň aj doručená. Výber náhradného dielu Neviete, ktorý náhradný diel potrebujete? Poraďte sa, prípadne vyhľadajte množstvo možných porúch na  blogu . Možno je chyba niekde úplne inde, ako ste si mysleli. Stačí napísať a pokiaľ sa bude dať závada podľa vášho popisu identifikovať, rád poradím s opravou či výberom správneho dielu. Kvalita a cena dodávaných dielov Mnoho slovenských predajcov uprednostňujú čo najnižšiu cenu, preto vám vedia ponúknuť často len čínske náhrady či iné napodobeniny pod neznámou značkou svetového výrobcu  (aj Čína je svetový výrobca...) Trust  - to je značka overenej kvality, uprednostňujem originálne diely a overených európskych výrobcov. Samozrejme nájde

Náhradné diely na bojler - ohrievacie teleso, špirála

Ohrievacie teleso na bojler 1750 W Ohrievacie teleso na bojler 1750 W .. 15.50 € Špirála na bojler 1350 W Špirála na bojler 1350 W .. 18.00 € Ohrievacie teleso na bojler 2000 W 5106/6 Ohrievacie teleso na bojler 2000 W 5106/6 .. 17.20 € Topné teleso bojlera 2000 W 5106/3 Topné teleso bojlera 2000 W 5106/3 .. A ešte lepšie ceny - ohrievacie teleso na www.teleso.sk Na stránkach nájdete množstvo špirál a ostatných dielov do bojlera - ohrievača vody. Doručenie je naozaj rýchle, už na druhý pracovný deň môžete mať diely doma. Ak si neviete dať rady s bojlerom, kľudne sa poraďte. Na stránke nájdete aj online chat, kde vám zodpoviem na prípadné otázky ohľadom dielov. Ďalšie informácie si môžete vyhľadať aj na tomto blogu, napríklad ohľadom fungovania anódovej tyče som to zhrnul v tomto článku:  Ako funguje anódová - horčíková tyč v ohrievači vody

Programátor Whirlpool AWT, AWE, AWO nefunguje, nesvieti, nejde

Jedna z najčastejších porúch programátora práčky Whirlpool je, že zhasne a už ani nezasvieti, program sa nedá navoliť. Ide o programátory "domino" a "wave" práčky Whirlpool AWT, AWE, AWO, AWS, AWO/D Oprava nie je jednoduchá, ale dá sa to, za cenu 34 eur vrátane poštovného behom jedného až dvoch dní. Opravu stačí dohodnúť na telefónnom čísle 0904 459 735 alebo na e-mailom oprava@oprava.eu. Kontakt nájdete na www.trust-sk.eu. Ďalšie podrobnosti nájdete aj na adrese www.teleso.sk/oprava-programatora-pracky-whirlpool