Preskočiť na hlavný obsah

Umývačka riadu nenapúšťa vodu

 Umývačka riadu nenapustí vodu, cyklus sa nezačne. Jednou z príčin môže byť pokazená prívodná hadica, konkrétne systém "aquastop".

Veľmi častá porucha najmä pri umývačkach riadu značky Beko. 

Nájdite chybu, ak umývačka riadu nenapustí vodu

  1. Funkčnosť vypúšťacej hadice: Uistite sa, že je vypúšťacia hadica pripojená k odpadu aspoň 50 cm a maximálne 100 cm nad podlahou. Ak nie je hadica správne nainštalovaná, môže to brániť prítoku vody do umývačky, pretože vodu v umývačke nedokáže správne vypustiť.
  2. Overte, či nie je hadica zahnutá alebo zanesená: Skontrolujte hadice na prívod aj odtok vody. Nemali by byť ohnuté alebo upchaté (sitko na prívode vody). Ak áno, vyčistite ich alebo vyrovnajte. 
  3. Vyčistite vypúšťací filter: Umývačka má vypúšťací filter, ktorý je potrebné čistiť. Vyberte filter zo spodnej časti a umyte ho pod tečúcou vodou. Tento proces pravidelne opakujte, aby voda dobre odtekala a aby nevznikal nepríjemný zápach. Niektoré umývačky riadu Beko majú špeciálny ostrekovací systém s filtrom EverClean™, ktorý čistí vypúšťací filter zvnútra. Vďaka tomuto filtru stačí čistiť filter menej často.
  4. Uistite sa, či sú dvierka riadne zatvorené: Ak umývačka zistí, že sú dvierka otvorené, nespustí sa. Skontrolujte, či sú dvierka zariadenia pevne zatvorené a či ste počuli zvuk zaistenia. Ak nie, skontrolujte, či dvierka nie sú poškodené alebo prasknuté. V prípade nefunkčnej západky kontaktujte autorizovaného servisného zástupcu.
  5. Vymeňte prívodnú hadicu: Ak problém pretrváva, môže to byť spôsobené pokazeným systémom"Aquastop" umývačky riadu. V tom prípade bude treba tento systém premerať a nájsť dôvod nefunkčnosti. Pravdepodobne bude treba vymeniť celú hadicu.

Kúpa hadice do umývačky riadu Beko, Whirlpool, Indesit

Pred výmenou hadice je lepšie mať už pripravenú novú hadicu s aquastopom. Pre umývačku riadu Beko dporúčam použiť kvalitnú a overenú hadicu, napríklad od poľskej firmy TP. Nájdete ju v internetovom obchode teleso.sk. Doručenie je zvyčajne nasledujúci pracovný deň.

Prívodná hadica pre umývačku riadu Beko


Výmena prívodnej hadice umývačky riadu Beko

Ak sme našli chybu - chybnú prívodnú hadicu v umývačke riadu Beko, čaká vás oprava, ktorá síce nie je zložitá, ale vyžaduje si pozornosť pri výmene.

Vybratie starej hadice umývačky riadu

  • v prvom rade odpojíme umývačku od napájania
  • rovnako uzavrieme prívodný ventil, kde je napojená hadica
  • ak sa prívodný ventil dlho nepoužíval, môže sa stať, že sa voda dostatočne neuzavrie kvôli usadeninám vo ventile, vtedy budete musieť uzavrieť hlavný ventil vody
  • umývačku riadu bude treba vytiahnuť, ak je zabudovaná v linke. Väčšinou je uchytená skrutkami pod pracovnou doskou.
  • pri výmene sa budete musieť dostať na spodok umývačky. Najlepšie je celú nakloniť na stranu.
  • na spodnej strane je kryt, ktorý treba demontovať
  • nezabudnite, že na kryte sa nachádza hladinový spínač spolu s polystyrénom, ktorý slúži na vypnutie umývačky v prípade, že na spodok krytu natečie voda
  • po otvorení už vidno, ako je hadica napojená, stačí už len odpojiť kábel a uvoľniť nasunutú hadicu

Montáž novej hadice umývačky riadu

  • novú hadicu prevlečiete cez vstupný otvor do vnútra
  • dávajte pozor, aby sa pri tom nerozrezala, plech je dosť ostrý
  • nasuniete hadicu a poistíte kovovou sponou
  • zapojíte kábel na prívod elektriny k aquastopu
  • založíte spodný kryt, dbajte,  aby plavák s mikrospínačom správne fungoval

Odskúšanie funkcie prívodu vody do umývačky riadu

Po výmene hadice pripojte hadicu ku ventilu vody a zapojte zástrčku do siete. Skúste pustiť hocijaký program, kde sa odskúša napustenie vody.

Záverečné odskúšanie funkcie prívodnej hadice

Ak chcete odskúšať funkciu prívodu vody do umývačky riadu, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Zapnite umývačku: Uistite sa, že je umývačka zapnutá a pripravená na použitie.
  2. Otvorte dvierka umývačky riadu.
  3. Skontrolujte prívodovú hadicu: Skontrolujte, či je prívodová hadica správne pripojená k vodovodu. Uistite sa, že hadica nie je ohnutá alebo upchatá.
  4. Zapnite prívod vody: Otočte kohútik na prívodovej hadici, aby sa voda dostala do umývačky. Počúvajte, či počujete zvuk prúdiacej vody.
  5. Skontrolujte, či sa voda dostáva do umývačky: Počas prívodu vody sledujte, či sa voda dostáva do umývačky. Môžete to vidieť aj podľa hladiny vody v spodnej časti umývačky.
  6. Skontrolujte, či nie sú žiadne úniky: Počas prívodu vody sledujte, či nie sú žiadne úniky alebo netesnosti na hadiciach alebo v umývačke.
  7. Zapnite testovací cyklus: Ak sa voda dostáva do umývačky bez problémov, môžete spustiť testovací cyklus. Vyberte program, ktorý neobsahuje riady, a sledujte, či sa umývačka správne napustí vodou a začne pracovať.
  8. Ak po týchto krokoch stále máte problémy s prívodom vody, odporúčam kontaktovať odborníka na servis.





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Náhradné diely na práčky, sporáky, rúry značiek Whirlpool, Ardo, Eurotech, Beko...

Na e-shope  TELESO.SK  nájdete všetky bežne menené diely.  Doručenie  je jedno z najrýchlejších na Slovensku, takmer 100% objednávok sú odosielané hneď, ako je to možné. Zostáva sa už len spoľahnúť na doručovacie spoločnosti. Väčšina zásielok posielaná cez expres kuriéra Slovenskej pošty je nasledujúci pracovný deň aj doručená. Výber náhradného dielu Neviete, ktorý náhradný diel potrebujete? Poraďte sa, prípadne vyhľadajte množstvo možných porúch na  blogu . Možno je chyba niekde úplne inde, ako ste si mysleli. Stačí napísať a pokiaľ sa bude dať závada podľa vášho popisu identifikovať, rád poradím s opravou či výberom správneho dielu. Kvalita a cena dodávaných dielov Mnoho slovenských predajcov uprednostňujú čo najnižšiu cenu, preto vám vedia ponúknuť často len čínske náhrady či iné napodobeniny pod neznámou značkou svetového výrobcu  (aj Čína je svetový výrobca...) Trust  - to je značka overenej kvality, uprednostňujem originálne diely a overených európskych výrobcov. Samozrejme nájde

Náhradné diely na bojler - ohrievacie teleso, špirála

Ohrievacie teleso na bojler 1750 W Ohrievacie teleso na bojler 1750 W .. 15.50 € Špirála na bojler 1350 W Špirála na bojler 1350 W .. 18.00 € Ohrievacie teleso na bojler 2000 W 5106/6 Ohrievacie teleso na bojler 2000 W 5106/6 .. 17.20 € Topné teleso bojlera 2000 W 5106/3 Topné teleso bojlera 2000 W 5106/3 .. A ešte lepšie ceny - ohrievacie teleso na www.teleso.sk Na stránkach nájdete množstvo špirál a ostatných dielov do bojlera - ohrievača vody. Doručenie je naozaj rýchle, už na druhý pracovný deň môžete mať diely doma. Ak si neviete dať rady s bojlerom, kľudne sa poraďte. Na stránke nájdete aj online chat, kde vám zodpoviem na prípadné otázky ohľadom dielov. Ďalšie informácie si môžete vyhľadať aj na tomto blogu, napríklad ohľadom fungovania anódovej tyče som to zhrnul v tomto článku:  Ako funguje anódová - horčíková tyč v ohrievači vody

Programátor Whirlpool AWT, AWE, AWO nefunguje, nesvieti, nejde

Jedna z najčastejších porúch programátora práčky Whirlpool je, že zhasne a už ani nezasvieti, program sa nedá navoliť. Ide o programátory "domino" a "wave" práčky Whirlpool AWT, AWE, AWO, AWS, AWO/D Oprava nie je jednoduchá, ale dá sa to, za cenu 34 eur vrátane poštovného behom jedného až dvoch dní. Opravu stačí dohodnúť na telefónnom čísle 0904 459 735 alebo na e-mailom oprava@oprava.eu. Kontakt nájdete na www.trust-sk.eu. Ďalšie podrobnosti nájdete aj na adrese www.teleso.sk/oprava-programatora-pracky-whirlpool